Gefeliciteerd: jij hebt een klein wondertje op de wereld gezet. Je wilt natuurlijk veel foto’s van je kindje maken, want elk moment wil je vastleggen. Hoe mooi is het om een aantal foto’s in je collectie te hebben die nét dat beetje extra hebben? Dit kan met een babyshoot. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Geen zorgen, wij gelukkig wel.

Tip 1: tijdstip

Een pasgeboren baby – vooral in de eerste week – nemen vaak de houding aan die ze kennen vanuit de baarmoeder. Dat betekent dat ze zich nog helemaal opkrullen. Voor een newborn shoot is dit overigens wel een vereiste. Na twee á drie weken gaan ze overtrekken en word een newborn shoot erg lastig.

Tip 2: temperatuur

Wil je graag blootfoto’s maken? Houd goed rekening met de temperatuur. Onze kleintjes kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen. Zet die kachel maar een paar graden hoger! Vergeet je niet de dekentjes waar ze op liggen om ook even te verwarmen?

Tip 3: tevredenheid

Probeer je voedingsmoment zo in te plannen dat deze net voor de shoot is. Een baby is natuurlijk het meest tevreden als het net gegeten heeft.

Tip 4: licht

Het is niet altijd mogelijk om met daglicht te werken. Er wordt dan gebruik gemaakt van studiolicht. Zorg ervoor dat dit zachtlicht is óf continulicht. Baby’s willen nog weleens schrikken van de flits. Wij gebruiken hiervoor daglichtlampen.

Tip 5: perspectief

Vergeet Anne Geddes! Kindjes worden daar vaak ondersteund in de meest aparte houdingen en rare elementen worden achteraf weg gephotoshopt. Je kleintje moet ondersteund blijven voor de veiligheid. Wil je toch een bepaalde ‘lift’ creëren? Dan kan een babykussen helpen.

Tip 6: rust

Rust is natuurlijk erg belangrijk. Máár…, dat betekent niet dat het geluidloos moet zijn. Een achtergrondmuziekje helpt vaak om het ineens schrikken van een dichtslaande deur te voorkomen. Er zijn ook apps met white noise en de Baby Shusher. Download deze hier.

Tip 7: details

Het blijft geliefd: een handje hier of een voetje daar. Vergeet de detailfoto’s niet! Deze foto’s kunnen ook gecombineerd worden bijvoorbeeld met de handen van de ouders.

P.S. vergeet de bloopers niet, deze zorgen altijd voor een lach op je gezicht!

Tip 8: trucs

Slaapt je baby bijna? Zachtjes tussen haar of zijn ogen strelen zorgt ervoor dat ze de ogen sluiten. Wil je dat je kindje in een bepaalde richting kijkt? Aai dan even zachtjes over de wangen of hou je hand voor zijn of haar ogen zodat je het licht blokkeert.

Tip 9: achtergrond

Een achtergrond kan de foto maken of kraken. Als het gaat om een babyfoto kan je bijna niet de mist ingaan als het gaat om een achtergrond. Een karakteristiek plaid, een babykussen of een heerlijk zacht schapenvel. Het zorgt voor een hele mooie foto!

Tip 10: tijd

Als laatste: tijd, tijd en nog meer tijd! Alles is klaargezet, maar je kindje heeft er geen zin in. Geduld is de sleutel. Een extra voeding of troostmoment hoort er dan bij.

Bij Janna Blom Fotografie wordt er veel tijd besteed aan een babyshoot, zo heb jij altijd de mooiste foto van jouw kleine wondertje.

Geweldige newbornshoot gehad! Wat een geduld heb je Janna. Een echte babyfluisteraar. Janna neemt alle tijd en stelt je goed op je gemak ook geeft ze goede tips voor de foto’s. De foto’s zijn echt fantastisch geworden!

– Leonie Visser – de Ruiter

Super leuke zwangerschapsshoot gehad! Janna stelt je erg op je gemak & dat is super fijn. Ze luisterd naar je wensen! Echt een aanrader.

– Lyneke de Boer

Na een mislukte newbornshoot bij een andere fotograaf, heeft Janna ons last minute op een avond ingepland. Wat een geduld en vakwerk! We zijn ontzettend blij met het resultaat.

– Janneke Wassenaar

Afgelopen woensdag hebben we een newborn shoot gehad bij Janna. Ze is een enorm geduldige, creatieve, meedenkende, flexibele en inspirerende fotograaf! Echt een aanrader. Ze is super goed met baby’s, maar ook met de ouders. Ze stelt iedereen op zijn/haar gemak, waardoor je (denk ik) uiteindelijk ook prachtige foto’s krijgt, waarin al je wensen zijn verwerkt. En de foto’s waren al na 3 dagen klaar! Wat een service, echt super! Heel erg bedankt Janna! Je bent een topper!

– Laura Kromkamp