Wat een veelbewogen jaar was 2017. Het is nog maar twee jaar geleden dat ik de eerste stap heb gezet om een eigen studio te openen. Het ging met ups en downs maar nu aan het einde van 2017 kan ik terug kijken op een ontzettend leuke, leerzame maar vooral ook dankbare tijd.

Op dit moment zit ik in mijn pyjama, met mijn laptop op schoot, met de geur van verse koffie gebracht door mijn lieve man en de stem van de man op de radio op de achtergrond, deze blog te schrijven. Vanavond gaan wij het oude jaar uit en het nieuwe jaar in met vrienden van ons. Maar hier horen vele van jullie ook bij. Ik heb namelijk veel te danken aan jullie. Jullie steun, vertrouwen in mij en doorverwijzingen van vrienden, familie, collega’s en kennissen maakt dat ik korte tijd heb kunnen groeien als fotograaf en ondernemer.

Nu volgen vele van jullie mij wel op Facebook en Instagram, echter is het zo dat ik door de drukte van een nieuwe samenwerking met vakantieveilingen de afgelopen maand niet heel actief ben geweest op social media, ‘Foei Janna’. Gelukkig bestaat er ook nog wel zoiets als bloggen waardoor ik jullie ook achteraf nog op de hoogte kan houden van alles wat mij de afgelopen tijd bezig heeft gehouden.

Afgelopen maand heb ik een keizersnede mogen bijwonen en vastleggen. Ik was de eerste fotograaf die in het ziekenhuis van Woerden de operatiekamer in mocht, hoe bijzonder is dat. Een indrukwekkende ervaring waar ik vreselijk dankbaar voor ben dat ik hem heb mogen bijwonen maar dit zelfde geldt voor al de bruiloften, bevallingen, ouders die hun pasgeboren kindje aan mij toevertrouwen, feesten en partijen, denk aan oktoberfest, jeetje wat een feest! En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk zijn er shoots/opdrachten die mij extra bij blijven maar elke shoot heeft voor mij evenveel waarde. Waarom? Elke shoot brengt mij meer ervaring, bij elke shoot leer ik nieuwe mensen kennen waarvan ik enkele nu zelfs vrienden mag noemen en elke shoot maakt dat ik met mijn passie bezig mag zijn.

In het begin van mijn carrière als fotograaf, kreeg ik van meerdere fotografen de tip dat ik mij ergens in moest gaan specialiseren. Ik had hier gelijk al moeite mee. Ik vind namelijk alles leuk. Ok, natuurlijk vind je het één leuker dan het andere maar zodra ik met mensen in contact mag zijn doormiddel van mijn camera, dan heb je mij al ‘happy’. Een vriendin van mij kon dit zo mooi benoemen: ‘Jij wil bezielen Janna, mensen raken doormiddel van de beelden die je vastlegt.’ Ze sloeg de spijker op zijn kop. Ik vond dit zo mooi gezegd dat ik gelijk de tekst maar van haar gestolen heb 😉 dank je wel Mardou!

Nu kijkt 2018 om het hoekje en begint er een nieuw hoofdstuk zowel in ons privé leven als voor Janna Blom Fotografie. Ik wil niet al te sentimenteel gaan doen maar toch wil ik iets met jullie delen wat mij de afgelopen jaren heeft bijgestaan in mijn enorme reis in het ontwikkelen van mijzelf en mijn bedrijf. Ik zal proberen het kort te houden 😉

Ik ben altijd vreselijk onzeker geweest en had een enorme drang naar presteren. Die drang naar prestatie is er nog altijd en dat is ok. Het helpt mij om te gaan voor perfectie en ook al besef ik mij dat dit niet altijd haalbaar is, het zorgt er wel voor dat ik scherp blijf. Het enige verschil met een paar jaar geleden is dat ik nu niet meer wil presteren voor een ander maar voor mijzelf en mijn gezin. Ik wil trots zijn op mijzelf, de rest volgt dan vanzelf.

Een aantal jaar geleden was er een man die mijn ogen hierin heeft geopend. Ik vertelde hem dat mensen mij aan het uitlachen waren omdat ik altijd iets anders probeerde en dat ik er nooit mee doorging. Zijn woorden veranderde mijn leven. ‘ Je bent een ondernemende vrouw, jij bezit iets waar vele mensen een voorbeeld aan kunnen nemen en van al dingen die jij onderneemt zal er ooit eentje slagen, zolang je maar volhoudt en vertrouwen in jezelf hebt. Laat ze maar lachen maar zij die nooit proberen zullen nooit iets opbouwen.
Dit was het steuntje in de rug die ik op dat moment nodig had. Ik zette mijn schouders eronder en ging ervoor. In diezelfde periode kwam ik in contact met een coach die mij de juiste tools gaf om vol te houden en alsof de duvel er mee speelde kwam een nichtje met een film genaamd de secret. Alles wees op hetzelfde, vertrouwen! Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in de mensen om je heen en durven, durven om te gaan, je angsten los laten en in dat diepe springen.

I did en ik ben er rete trots op!

Een hele fijne jaarwisseling voor jullie allemaal en tot volgend jaar.

Janna Blom